Pre nechcené deti otvorili v prešovskej nemocnici Hniezdo záchrany

18.12.2004 Celý región

Hniezdo záchrany pre novorodeniatka v podobe verejne prístupného inkubátora otvorili 17. decembra v priestore hlavného vchodu do budovy prvého novorodeneckéh...
Hniezdo záchrany pre novorodeniatka v podobe verejne prístupného inkubátora otvorili 17. decembra v priestore hlavného vchodu do budovy prvého novorodeneckého oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove.

Ide o tretie podobné zariadenie na Slovensku ako výsledok realizácie projektu občianskeho združenia (OZ) Šanca pre nechcených.
Prešovské hniezdo otvorila Irena Belohorská, poslankyňa Európskeho parlamentu a predsedníčka Únie žien Slovenska. Podľa jej názoru úspech projektu závisí od personálu oddelenia, od toho, \"akým spôsobom sa k tomu postaví, či sám sa podieľa na odsudzovaní tých žien\". Autorom projektu \"ide o to, aby to dieťa neskončilo v kontajneri\". Belohorská dodala, že spustením prevádzky inkubátora nemôžu riešiť problémy tých žien, ktoré sa rozhodnú pre drastické skoncovanie so svojím potomkom, riešia osud nevinného stvorenia.
Podľa prezidentky OZ Anny Ghannamovej traja sponzori dali 570 tisíc Sk, v tom je 250 tisíc Sk hodnota inkubátora, ďalej náklady na stavebné úpravy priestoru a na mediálnu kampaň, ktorá sa začne v pondelok 20. decembra.
Ghannamová tiež naznačila, prečo na východnom Slovensku dali prednosť umiestneniu inkubátora v Prešove pred Košicami. Rozhodol rýchlejší a ústretovejší prístup vedenia prešovskej nemocnice. Práve taký prístup je podľa nej veľmi dôležitý pri rozbehu projektu.
Primárka oddelenia Jarmila Juričová uviedla, že je zabezpečená nepretržitá 24-hodinová prevádzka inkubátora, ktorý je vyhrievaný, vzduch v ňom je zvlhčovaný a je vybavený špeciálnou signalizáciou. Tá má personálu oznámiť, ak doň niekto vloží dieťa a do piatich minút ho vyberú. Na margo potrebnosti zariadenia uviedla, že nedávno prešovskí pediatri zachránili jedno dieťa, ktoré sa našlo pohodené pri kontajneri. Za rok 2003 je dovedna známych sedem prípadov usmrtenia novorodencov.
(jj)
 

Vyberte región